Morphological, phenological and pomological differentiation of commercial cultivars of blackberry (Rubus glaucus Benth)

Authors

  • Monica Iza Universidad Central del Ecuador
  • Pablo Viteri Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias
  • Milton Hinojosa Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias
  • Anibal Martínez Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias
  • Andrea Sotomayor Correa Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias
  • William Viera Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias

DOI:

https://doi.org/10.29019/enfoque.v11n2.529

Keywords:

rubus, descriptors, morphological, phenological, pomological

Abstract

The genus Rubus is one of the most diverse in terms of morphology and genetics, presenting a wide spectrum of wild and cultivated species that are desired by their edible fruits. In Ecuador, the cultivation of blackberry (R. glaucus and Rubus sp.) is present along the Inter-Andean region, grown between 2000 and 3100 masl. This fruit crop is economically important for its high demand for fresh and processed consumption. This research was carried out in the Tumbaco Experimental Farm of INIAP (Ecuador) with the objective of finding characters that allow the morphological, phenological and pomological differentiation of four blackberry cultivars (Castilla, Andimora, Colombiana and Brazos). The multivariate analysis showed three conglomerates (C). Cultivars Andimora and Colombiana (C3) do not have spines unlike Castilla (C2) and Brazos (C1). Colombian was the earliest cultivar (161 days of sprouting to harvest) and Castilla the latest (186 days). Brazos cultivar showed the highest fruit weight (5.85 g). Andimora reached the highest content of soluble solids (11.86 ºBrix) and had firm fruits. The differentiating characters observed in this study make possible to establish parameters of distinction between the cultivars that are currently cultivated in Ecuador.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Almache, N. (2017). Caracterización morfológica y físico-química de frutos de 7 ecotipos de mora (Rubus glaucus Benth,), bajo dos densidades de siembra en Tumbaco. (Tesis de pregrado Ing. Agrónomo). Universidad Central del Ecuador. Quito, Ecuador.

Ayala, L., Valenzuela, C., Bohórquez, Y. (2013). Caracterización fisicoquímica de mora de castilla (Rubus glaucus Benth) en seis estados de madurez. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 11 (2): 10-18.

Barrera, V. y otros. (2017). La cadena de valor de la mora y sus impactos en la Región Andina del Ecuador. INIAP. Boletín Técnico n.º 171. Quito, Ecuador: ARCOIRIS Producciones Gráficas.

Cancino, G. O., Sanchez, L. R., Quevedo, E. y Díaz, C. (2011). Caracterización fenotípica de accesiones de especies de Rubus L. los municipios de Pamplona y Chitagá, región Nororiental de Colombia. Universitas Scientiarum, 16 (3): 219-233.

Cancino G., Quevedo, E., Villamizar, C. y Carvajal, C. (2015). Propagación in vitro de materiales seleccionados de Rubus glaucus Benth (mora de Castilla) en la provincia de Pamplona, región nororiental de Colombia. Revista Colombiana de Biotecnología, 17 (2): 7-15. doi: 10.15446/rev.colomb.biote.v17n2.54262

Carvalho, C., Betancur, J. (2015). Quality characterization of Andean blackberry fruits (Rubus glaucus Benth.) in different maturity stages in Antioquia, Colombia. Agronomía Colombiana, 33 (1): 74-83.

Chalampuente, D. (2016). Caracterización agronómica y pomológica de tres clones experimentales de mora de castilla (Rubus glaucus Benth) determinadas en Juan Montalvo, Cayambe, Pichincha. (Tesis de pregrado). Universidad Técnica del Norte, Ibarra.

Clark, J. 2016. Breeding southern US blackberries, idea to industry. Acta Horticulturae, 1133 (1): 3-12.

Correa, L.E., Bassols, M. (2006). II Simpósio Nacional do morango II Encontro sobre pequenas frutas e frutas nativas do Mercosul-Palestras. En Variedades de especies de frutos pequeños apropiadas para climas subtropicales: la experiencia de Mexico. México.

Di Rienzo, J., Casanoves, F., Balzarini, M., González, L., Tablada, M., y Robledo, C. 2016. InfoStat versión 2016, Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdova, Argentina. Recuperado el 2016, de http://www.infostat.com.ar

Dotor, M., González, L. Castro, M., Morillo, A. y Morillo, Y. (2016). Análisis de la diversidad genética de la mora (Rubus spp.) en el Departamento de Boyacá. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 14 (2): 10-17.

Farinango, M.E. (2010). Estudio de la fisiología postcosecha de la mora de castilla (Rubus glaucus Benth) y de la mora variedad Brazos (Rubus sp.). Escuela Politecnica Nacional, Quito, Ecuador.

Fernández, J., Strik, B., Zhao, Y. y Finn, C. (2015). Trailing Blackberry Genotypes Differ in Yield and Postharvest Fruit Quality during Establishment in an Organic Production System. HortScience, 50 (2): 240-246.

Garrido, P. (2009). Evaluación de la diversidad genetica de la mora cultivada (Rubus Glaucus Benth) y especies emparentadas en Zonas productivas del Ecuador mediante marcadores moleculares RAPDs ISSRs y ALFPs. (Tesis de pregrado, Ingenieria Biotecnología). Escuela Politecnica del Ejército, Sangolquí, Ecuador.

Grijalba, M. y Pérez, M. (2010). Rendimiento y calidad de la fruta en mora de castilla (Rubus glaucus Benth), con y sin espinas, cultivada en campo abierto en Cajicá (Cundinamarca, Colombia). Revista Facultad de Ciencias Básicas, 6 (1): 24-41.

Horvitz, S., Chanaguano, D. y Arozarena, I. (2017). Andean blackberries (Rubus glaucus Benth) quality as affected by harvest maturity and storage conditions. Scentia Horticulturae, 226(1): 293-301.

INEN. (2013). NTE INEN-ISO 2173:2013. Productos vegetales y de frutas –determinación de sólidos solubles - Método refractométrico (IDT). Quito - Ecuador.

INIAP. (2017). Directriz Nacional para la ejecución del examen de la distinción, homogeneidad y estabilidad: Descripción de cultivares de mora (Rubus sp.). p. 32.

Iza, F., Rojas, X. y Arguello, Y. (2016). Línea base de la calidad de la mora de castilla (Rubus glaucus) en su cadena alimentaria. Enfoque UTE, 7 (3): 82-94.

Martínez, A., Vásquez, W., Viteri, P., Jácome, R. y Ayala, G. (2013). Ficha técnica de la variedad de mora sin espinas (Rubus glaucus Benth) INIAP Andimora 2013. Recuperado de http://repositorio.iniap.gob.ec/bitstream/41000/4768/1/iniapsc 359.pdf

Martínez, A., Villacís, L., Viera, E., Jácome, R., Espín, M., León, O. y Santana, R. (2019). Evaluación de nuevas tecnologías de producción limpia de la mora de castilla (Rubus glaucus Benth), en la zona Andina de Ecuador, para un buen vivir de los fruticultores. Journal of the Selva Andina Biosphere, 7(1): 63-70.

Marulanda, M., Lopez, A. y Uribe, M. (2012). Genetic Diversity and Transferability of Rubus Microsatellite Markers to South American. En Mahmut Caliskan (Ed.), The Molecular Basis of Plant Genetic Diversity.

Mejía, P.R. (2011). Caracterización morfoagronómica de genotiposde mora (Rubus glaucus Benth) en la Granja Experimental Tumbaco-INIAP. (Tesis de pregrado, Ing. Agropecuaria). Escuela Politecnica del Ejército, Sangolquí, Ecuador.

Moreno, B. L. y Deaquiz Oyola, Y.A. (2016). Caracterización de parámetros fisicoquímicos en frutos de mora (Rubus alpinus Macfad). Acta Agronómica, 65 (2):130-136. doi: 10.15446/acag.v65n2.45587.

Rincón, C., Moreno, B. y Deaquiz, Y. (2015). Parámetros poscosecha en dos materiales de mora (Rubus glaucus Benth y Rubus alpinus Macfad ).Cultura Científica, 13 (1): 16-25.

Salgado, A., y Clarck, J., 2016. “Crispy” Blackberry Genotypes: A Breeding Innovation of the University of Arkansas Blackberry Breeding Program. HortScience, 51 (5): 468-471. doi: 10.21273/HORTSCI.51.5.468.

SIGAGRO, 2010. Sistema de Información Geográfica y Agropecuaria, MAGAP. Recuperdado de www.sigagro.flunal.com/index

Strik, B., Clark, J., Finn, C. y Bañados, P. (2007). Worldwide blackberry production. HortTechnology, 17 (2): 205-213.

Tosun, I., Ustun, M. y Tegkuler, B. (2008). Physical and chemical changes during ripening of blackberry fruits. Scentia Agricola, 65 (1): 87-90. doi: 10.1590/S010390162008000100012.

Torgrimson, J., Thuente, J. y Whealy, K. 2009. Fruit, berry and Nut Inventory, 4.ª ed. An Inventory of Nursery Catalogs and Websites Listing Fruit, Berry and Nut Varietes by Mail Order in the United States. New York: Seed Savers Exchange.

Vergara, M., Vargas, J., Acuña, J. (2016). Physicochemical characteristics of blackberry (Rubus glaucus Benth.) fruits from four production zones of Cundinamarca, Colombia. Agronomía Colombiana, 34 (3): 336-345.

Vásquez, W., Pupiales, P., Viteri, P., Sotomayor, A., Feican, C., Campaña, D. y Viera, W. (2019). Escarificación química y aplicación de ácido giberélico para la germinación de semillas de cultivares de mora (Rubus glaucus Benth). Interciencia, 44 (3): 159-164.

Viteri, P., Vásquez, W., Martínez, A., Viera, V., Sotomayor, A., Mejía, P. y Brito, B. (2016). Características generales de la planta, variedades cultivadas y clones promisorios de mora. En D. Galarza, S. Garcés, J. Velásquez, V. Sánchez, J. Zambrano (Eds.). El cultivo de la mora en el Ecuador, 39-57. Quito: Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP)-Programa Nacional de Fruticultura.

Zamorano, A., Cruz, A., Morillo, Y., Vásquez, H. y Muñoz, J. (2011). Caracterización morfológica de mora en los departamentos de Valle del Cauca, Cauca y Nariño. Acta Agron. 56 (2): 51-60.

Published

2020-04-01

How to Cite

Iza, M., Viteri, P., Hinojosa, M., Martínez, A., Sotomayor Correa, A., & Viera, W. (2020). Morphological, phenological and pomological differentiation of commercial cultivars of blackberry (Rubus glaucus Benth) . Enfoque UTE, 11(2), pp. 47-57. https://doi.org/10.29019/enfoque.v11n2.529

Issue

Section

Miscellaneous