Characterization and quality of compost produced and marketed in Rupa Rupa-Huánuco
DOI:
https://doi.org/10.29019/enfoqueute.644Keywords:
Compost, formulated compost, technical standards, municipal wasteAbstract
Cocoa and coffee are important crops in the area and are managed under organic production standards, and the use of organic fertilizers is high, especially compost. For this reason, physical-chemical indicators were evaluated, and the quality of the compost produced with different inputs and marketed in the Rupa Rupa district, Huánuco-Peru region, was determined. It is a non-experimental correlational investigation with statistical adjustment of completely randomized, the treatments are the identified compost: Alborada compost (CAL), M&F Organic compost (CMF), municipal waste compost (CML), compost from the Divisoria Cooperative (CCD) and formulated commercial compost (CCF). Physical (humidity) and chemical indicators (ashes, pH, MO, N, P2O5, K, Ca, Mg, Na, Cu, Fe, Mn and Zn) were evaluated and the quality was determined according to the Colombian technical standard (NTC 5167) , the Chilean official standard (NOCh 2880) and the quality standards of the World Health Organization (OMS). The Results show no differences in the physical and chemical indicators, except for the N levels and according to the NTC and the OMS correspond to good quality compost and the NOCh classifies them as medium quality compost. In conclusion, the compost evaluated are of medium quality and the standard that best determines the quality is the NOCh, which can be applied in countries that do not have a specific standard that determines the quality of the compost.
Downloads
References
Alvarez, V. M. Largo, A., Iglesias, A. S., & Castillo J. (2019). Calidad de compost obtenido a partir de estiércol de gallina, con aplicación de microorganismos benéficos. Scientia Agropecuaria, 10(3), 353-361. http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2019.03.05
Bárbaro, L., Karlanian, M., Rizzo, P., & Riera, N. (2019). Caracterización de diferentes compost para su uso como componente de sustratos. Chilean Journal of Agricultural & Animal Sciences, 35(2), 126-136. https://dx.doi.org/10.4067/S0719-38902019005000309
Bazán, R. (2017). Manual de procedimientos de los análisis de suelos y agua con fines de riego. Ministerio de Agricultura y Riego, Instituto Nacional de Innovación Agraria. Instituto Nacional de Innovación Agraria, pp. 92 https://bit.ly/34UirxL
Cabrera, V., & Rossi, M. (2016). Propuesta para la elaboración de compost a partir de los residuos vegetales provenientes del mantenimiento de las áreas verdes públicas del distrito de Miraflores. [Tesis de pregrado, Universidad Nacional Agraria la Molina]. Repositorio UNALM. https://bit.ly/30Zt3KC
Florida, N., & Reategui, F. (2019). Compost a base de plumas de pollos (Gallus domesticus). Livestock Research for Rural Development, 31(11), s. p. https://bit.ly/3nJQt08
Florida, N., Reategui, F., & Pocomucha, V. (2016). Caracterización del compost a base de plumas de pollos (Gallus domesticus) y otros insumos. Investigación y Amazonía. 6(2), 1-5. https://bit.ly/34OiQS5
García, D., Lima, L., Ruíz, L., & Calderón, P. (2014). Métodos y parámetros para determinar la madurez en el compost a nivel de Fincas. Medio Ambiente y Desarrollo, 14(26), s. p. https://bit.ly/3nHElg4
Hernández, M. (2020). Aspectos físico-químicos, bioquímicos y microbiológicos del proceso de compostaje. Evaluación de la calidad. Instituto de Recursos Naturales y Agrobiología de Salamanca. https://bit.ly/36YjrU3
Hernández, R. O., Hernández, T. A., Rivera, F. C., Arras, V. A., & Ojeda B. D. (2013). Calidad nutrimental de cuatro abonos orgánicos producidos a partir de residuos vegetales y pecuarios. Terra Latinoamericana, 31(1), 35-46. https://bit.ly/3nLDDP5
López, B., Andrade, R., Herrera, S. M., González, C. O., & García de la F. C. (2017). Propiedades de un compost obtenido a partir de residuos de la producción de azúcar de caña. Revista Centro Agrícola, 44(3), 49-55. https://bit.ly/33PzFg8
Mendoza, M. (2012). Propuesta de compostaje de los residuos vegetales generados en la Universidad de Piura. [Tesis de pregrado, Universidad de Piura]. Repositorio PIRHUA. https://handle.net/11042/1728
Ministerio de Agricultura y Riego. (2019a). Situación actual del café en el país. https://bit.ly/2Flz24y
Ministerio de Agricultura y Riego, (Enero 2019b). Observatorio de Commodities: Cacao. Boletín de publicación trimestral. Dirección General de Políticas Agrarias, Dirección de Estudios Económicos e Información Agraria. https://bit.ly/36UWbGx
Ministerio de Agricultura y Riego. (2019c). Comportamiento del mercado nacional e internacional de los commodities. Dirección General de Políticas Agrarias, Dirección de Estudios Económicos e Información Agraria. https://bit.ly/34ROqP2
Ministerio de Agricultura y Riego. (2016). Estudio del cacao en el Perú y en el mundo: Situación actual y perspectivas en el mercado nacional e internacional al 2015. MINAGRI-DGPA-DEEIA. https://bit.ly/34Lgqnm
Muscolo A., Papalia T., Settineri G., Mallamaci C., & Kaczanowska A. (2018). Are Raw Materials or Composting Conditions and Time That Most Influence the Maturity and/or Quality of Composts? Comparison of Obtained Composts on Soil Properties. Journal of Cleaner Production, 195, 93-101. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.05.204
Instituto Nacional de Normalización. (2004). Norma Chilena de Calidad de Compost (Norma Chilena Oficial 2880). https://bit.ly/34PjmPU
Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación. (2011). Productos para la industria agrícola: Productos orgánicos usados como abonos o fertilizantes y enmiendas o acondicionadores de suelo (Norma Técnica Colombiana 5167). Segunda actualización . p.10. https://bit.ly/36YoML5
Olivares, C., Hernández, R. A., Vences, C. C, Jáquez, B., & Ojeda, B. D. (2012). Lombricomposta y composta de estiércol de ganado vacuno lechero como fertilizantes y mejoradores de suelo. Trópico Húmedo, 28(1): 27-37. https://bit.ly/30ZX9xi
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (2013). Manual de compostaje del agricultor. Experiencias en América Latina Oficina Regional para América Latina y el Caribe Santiago de Chile. https://bit.ly/3dijhrO
Peralta, A. N., Freitas, G. B., Watthier, M., & Silva, S. R. (2019). Compost, bokashi y microorganismos eficientes: Sus beneficios en cultivos sucesivos de brócolis. Idesia (Arica), 37(2), 59-66. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292019000200059
Pulgar, V. (2014). Las ocho regiones naturales del Perú. Terra Brasilis. Revista da Rede Brasileira de História da Geografia e Geografia Histórica, 3 [en línea], s. p. https://doi.org/10.4000/terrabrasilis.1027
Rafael, A. (2015). Proceso de producción y aplicación del producto microorganismos eficaces en la calidad de compost a partir de la mezcla de tres tipos de residuos orgánicos, Sapallanga-Huancayo. [Tesis de pregrado, Universidad Nacional del Centro del Perú]. Repositorio UNCP. https://bit.ly/3nJ5hMx
Ramos, A., & Terry, E. (2014). Generalidades de los abonos orgánicos: importancia del bocashi como alternativa nutricional para suelos y plantas. Cultivos Tropicales, 35(04): 52-59. https://bit.ly/370uigm
Rivas, N., & Silva, A. R. (2020). Calidad física y química de tres compost, elaborados con residuos de jardinería, pergamino de café y bora (Eichhornia crassipes). Ciencia Unemi, 13(32), 87-100. https://bit.ly/372Ivt1
Sharma A., Saha T. N., Arora A., Shah R., & Nain L. (2017). Efficient Microorganism Compost Benefits Plant Growth and Improves Soil Health in Calendula and Marigold. Horticultural Plant Journal, 3(2), 67-72. http://dx.doi.org/10.1016/j.hpj.2017.07.003
Servicio Nacional de Meteorología e Hidrología del Perú. (2020). Descarga de datos meteorológicos a nivel nacional. https://bit.ly/3lDD7Ax
Soriano, J. (2016). Tiempo y calidad del compost con aplicación de tres dosis de “microorganismos eficaces”- concepción. [Tesis de pregrado, Universidad Nacional del Centro del Perú]. Repositorio UNCP. https://bit.ly/30W0VaT
Vázquez, J., & Loli, O. (2018). Compost y vermicompost como enmiendas en la recuperación de un suelo degradado por el manejo de Gypsophila paniculata. Scientia Agropecuaria, 9(1) 43-52. http://doi/10.17268/sci.agropecu.2018.01.05
Widman, A., Herrera, R., & Cabañas, V. D. (2005). El uso de composta proveniente de residuos sólidos municipales como mejorador de suelos para cultivos en Yucatán. Estudios preliminares. Ingeniería, 9(3): 31-38. https://bit.ly/310A8dB
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Enfoque UTE
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.
The articles and research published by the UTE University are carried out under the Open Access regime in electronic format. This means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access. By submitting an article to any of the scientific journals of the UTE University, the author or authors accept these conditions.
The UTE applies the Creative Commons Attribution (CC-BY) license to articles in its scientific journals. Under this open access license, as an author you agree that anyone may reuse your article in whole or in part for any purpose, free of charge, including commercial purposes. Anyone can copy, distribute or reuse the content as long as the author and original source are correctly cited. This facilitates freedom of reuse and also ensures that content can be extracted without barriers for research needs.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 International (CC BY 3.0).
The Enfoque UTE journal guarantees and declares that authors always retain all copyrights and full publishing rights without restrictions [© The Author(s)]. Acknowledgment (BY): Any exploitation of the work is allowed, including a commercial purpose, as well as the creation of derivative works, the distribution of which is also allowed without any restriction.