Fruit Quality and Post-Harvest Losses of Organic Bananas (Musa acuminata) in Ecuador

Authors

  • Wilson Vásquez-Castillo Universidad de las Américas
  • Mauricio Racines-Oliva Universidad de las Américas
  • Pablo Moncayo Universidad de las Américas
  • William Viera Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias
  • María Seraquive Universidad de las Américas

DOI:

https://doi.org/10.29019/enfoque.v10n4.545

Keywords:

organic banana, physical quality, chemical quality, post-harvest losses, fruit discards

Abstract

Ecuador is the world's first banana exporter with more than 317 million boxes per year, and contributes 26 % of agricultural GDP, generating around 2.5 million direct and indirect jobs. Ecuador produces 19 000 ha and exports 36 000 t organic bananas. Postharvest losses fluctuate between 10 and 80 %, caused by inadequate postharvest and crop management. The present study aims to determine the physical and chemical quality of organic fruit and quantify post-harvest losses. The research was carried out in the organic banana plantation located in the province of Los Ríos (Ecuador). A completely randomized block design (DBCA) was used in a 7 x 2 factorial arrangement. The factors were: 1) harvest time (February-August), and 2) quality of export fruit (1st and 2nd) with 3 repetitions. The variables studied were based on 20 clusters. From the results obtained, it follows that the physical and chemical quality of the fruit is influenced by the harvest season, since they grew and developed in different environmental conditions. In general, 82 % of the production is destined for export, since it meets the quality standards.

Metrics

Downloads

Download data is not yet available.

References

Asociación de Exportadores de Banano del Ecuador. (2016). Exportaciones mensuales de banano. Recuperado de http://www.aebe.com.ec/wp-content/uploads/2018/06/AE_EstadisticasPublicas_Mar18.pdf
Agrocalidad. (2014). Buenas prácticas agrícolas para el banano. Recuperado de http://www.agrocalidad.gob.ec/wp-content/uploads/pdf/inocuidad/ BANANO/banano.pdf
Alarcón, J. y Jiménez, Y. (2012). Manejo fitosanitario del cultivo del plátano. Recuperado de http://www.fao.org/fileadmin/templates/banana/documents/Docs_Resources_ 2015/TR4/cartilla-platano-ICA-final-BAJA.pdf
Barrera, J.; Arrazola G., y Cayón, E. (2010). Caracterización fisicoquímica y fisiológica del proceso de maduración de plátano Hartón (musa AAB Simmonds) en dos sistemas de producción. Acta Agronómica, 59(1), 20-29.
Campuzano, A.; Cornejo, F.; Ruiz, O., Peralta, E. (2010). Efecto del tipo de producción de banano cavendish en su comportamiento poscosecha. Revista Tecnológica ESPOL-RTE, 23(2), 41-48.
Carballo, M. (2001). Opciones para el manejo del picudo negro del plátano. Manejo integrado de plagas, 59, i-iv Recuperado el de 2016. https://www.semanticscholar.org/paper/Opciones-para-el-manejo-del-picudo-negro-del-Carballo/2ddb5d25580a00fb94a3caaca15e1a029c4ee083#paper-header
Ciro, H.; Montoya, M., y Millán, L. (2005). Caracterización de propiedades mecánicas del banano (Cavendish Valery). Revista de la Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 58(2), 2975-2988.
Colombia brilla con pitahaya amarilla. (julio de 2010). Sembramos, edición 13, 14.
Dadzie, B. y Orchard, J. (1997). Evaluación rutinaria poscosecha de híbridos de banana y plátanos: Criterios y métodos. Guías técnicas INIBAP 2. Montpellier, Francia: INIBAP.
Estrella, l. (2004). Agricultura orgánica Ecuador. Recuperado de http://docplayer.es/15385542-Agricultura-organica-ecuador-septiembre-2004-liggia-estrella-corpei.html
FAO. (2005). Pérdidas en la manipulación después de la cosecha. Recuperado de ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/meeting/009/j 5778s.pdf
FAO. (2004). La economía mundial del banano 1985-2002. Publicación preparada por Arias, P., Dankers, C., Liu, P., et al. Recuperado de http://www.fao.org/3/y5102s/y5102s00.htm
FAO. (2018). Situación del mercado del banano: Resultados preliminares relativos a 2017. Recuperado de http://www.fao.org/fileadmin/templates/est/COMM_MARKETS_MONITORING/Bananas/Documents/Spanish_December_2017_update.pdf
FONTAGRO. (2006). Informe Fontagro. Recuperado de http://s1. fontagro.org/sites/default/files/pro p_06_05.pdf
Galán, V. y Robinson, J. (2013). Fisiología, clima y producción de banano. XX Reunião Internacional da Associação para a Cooperação em Pesquisa e Desenvolvimento Integral das Musáceas (Bananas e Plátanos). 43-57
INEC. (2011). Reporte estadístico del sector agropecuario. Agosto 2011. Recuperado de https://www.ecuadorencifras.gob.ec/wp-content/descargas/Presentaciones/espac_2010.pdf
INEC. (2015). Encuesta de superficie y producción agropecuaria continua ESPAC 2016. Recuperado de https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac-2016/Informe%20ejecutivo%20ESPAC_2016.pdf

Knee, M. (2008). Bases biológicas de la calidad de la fruta. Zaragoza, España: Acribia. do.pdf
Martínez, G.; Blanco, G.; Hernández, J.; Manzanilla, E; Pérez, A.; Pargas, y Marín, C (2009). Comportamiento del plátano (Musa AAB Subgrupo plátano, cv. Hartón Gigante) sembrado a diferentes densidades de siembra en el Estado Yaracuy, Venezuela. Revista Científica UDO Agrícola 9(1): 259-267.
Millán, L. y Ciro, H. (2012). Caracterización mecánica y físico-química del banano tipo exportación (Cavendish valery). Corporación Universitaria Lasallista. Recuperado de http://repository.lasallista.edu.co/dspace/bitstream/10567/136/1/10.%20163-192.pdf
MAGAP y Agrocalidad. (2015). Guía fitosanitaria de campo cultivo de banano. Recuperado de http://www.agrocalidad.gob.ec/wp-content/uploads/2015/04/guia-de-campo-banano.pdf
Ministerio de Agricultura y Riego. (2013). Manejo integrado de plagas y enfermedades en banano orgánico. Recuperado de http://agroaldia.minagri.gob.pe/biblioteca/download/pdf/manuales-boletines/banano/banano_integrado.pdf
Proecuador. (2016). Análisis sectorial: Banana 2016. Recuperado de http://www.proecuador.gob.ec/wp-content/uploads/2016/09/PROEC_AS2 016_BANANO.pdf
Riofrío, J. (2003). Manejo post-cosecha del banano y plátano (p. 168). Administración del control de calidad en productos hortifrutícolas T. III. Guayaquil, Ecuador.
Sena; Secretaría de Agricultura del Meta; Corpometa, Asohofrucol. (2004). Plátano, su cosecha y poscosecha en la cadena agroindustrial. Recuperado de http://www.asohofrucol.com.co/archivos/ biblioteca/biblioteca_26_platano.pdf
Soto, M. (2011). Situación y avances tecnológicos en la producción bananera mundial. Revista Brasileira de Fruticultura 33(1),13-28. doi.org/10.1590/S0100-29452011000500004
United Nations Conference on Trade and Development. (2014). Estudio base para la revisión de la política de exportación de productos verdes del Ecuador. Recuperado de http://unctad.org/en/ PublicationsLibrary/webditcted2014d4_es.pdf
USAID. (2011). Banana: Análisis de la cadena de valor en el departamento de San Pedro. Publicación preparada por Fretes., F y Martínez, M. Recuperado de https://www.usaid.gov/sites/default/files/documents/1862/banana.pdf
Vásquez-Castillo, W.; Aguilar, K.; Vilaplana, et al. (2016). Calidad del fruto y pérdidas poscosecha de pitahaya amarilla (Selenicereus megalanthus Haw) en Ecuador. Agronomia Colombiana, 34(1Supl.), 1081-1083. doi: 10.15446/agron.colomb.v34n1supl.58279
Yela, P.; Boza, J.; Baquedano, L.; Fierro; Rivas, K., y Quiñonez (2016). Efectos del cambio climático en la producción agrícola del banano en el cantón Valencia. Revista Caribeña de Ciencias Sociales, en línea. Recuperado el de http://www.eumed.net/rev/caribe/ 2016/09/banano.html

Published

2019-12-02

How to Cite

Vásquez-Castillo, W., Racines-Oliva, M., Moncayo, P., Viera, W., & Seraquive, M. (2019). Fruit Quality and Post-Harvest Losses of Organic Bananas (Musa acuminata) in Ecuador. Enfoque UTE, 10(4), pp. 57 - 66. https://doi.org/10.29019/enfoque.v10n4.545

Issue

Section

Agronomy