Technological alternatives for the control of Botrytis sp. In Andean blackberry (Rubus glaucus)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29019/enfoque.v11n2.521

Keywords:

biocontrollers, Botrytis sp., Trichoderma spp., physicochemical characteristics, incidence

Abstract

The Andean blackberry crop (Rubus glaucus) is very important for the farmers, since they must implement cultural practices that allow reducing the use of synthetic pesticides. The objective of the study was to evaluate the effect of different technological alternatives for the control of Botrytis sp. in the blackberry crop. The treatments were: 1: Absolute control (silwet+water), 2: Traditional chemical treatment (Carbendazim), 3: Mirtaceae extract (Iridium®), 4: Bacterial metabolite (Balus®) and 5: Trichoderma spp. (Tricomix®). The applications were carried out every 15 days for the synthetic product and every 8 days for the biologicals, organic and the control. A randomized complete block design (RCBD) was used with 3 repetitions and Tukey test at 5 % were made. The studied variables were botrytis incidence (%), yield (g/plot), weight (g), polar and equatorial diameter (mm), firmness (N), total soluble solids (Brix), titratable acidity (% citric acid) and pH (log H+). Throughout a weekly incidence analysis, it was possibly to identify that the Carbendazim, Trichoderma spp. and mirtaceae extract had a better control in the incidence of Botrytis sp. in the blackberry fruit.

Metrics

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alencastro, L. (2011). Alternativas ecológicas para el control del moho gris (Botrytis cinerea) en mora de castilla (Rubus glaucus Benth). Salgolqui: Escuela Poltécnica del Ejército. Recuperado el 12 de septiembre de 2018, de http://repositorio.espe.edu.ec/xmlui/bitstream/handle/21000/4593/T-ESPE-IASA%20I-00457O.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Ayala, L., Valenzuela, C., y Bohórquez, Y. (2013). Variables determinantes de la madurez comercial en la mora de castilla (Rubus glaucus Benth). Tolima: Scientia Agrolimentaria. Recuperado el 19 de Ooctubre de 2018, de http://revistas.ut.edu.co/index.php/scientiaagro/article/view/29

Brito, B., Montalvo, D., Freire, V., Vásquez, W., Viteri, P., Martínez, A. y Jácome, R. (2016). Calidad en la cosecha, poscosecha y comercialización. En D. Galarza, S. Garcés, J. Velásquez, V. Sánchez, y J. Zambrano, El cultivo de la mora en el Ecuador, 137-163. Quito, Ecuador: Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP).

Capelo, G. y Roche, J. (2008). Evaluación de 10 fungicidas en el control de Botrytis cinerea Pers.: Fr. en el cultivo de Fresa (Fragaria virginiana Var. Diamante) a nivel de laboratorio. Cuenca, Ecuador: Universidad de Cuenca. Recuperado el 25 de Agosto de 2018, de http://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/3035/1/tag281.pdf

Cardona, E., García, E., Barrera, E., Quejada, O., Rodríguez, H., y Arroyave, I. (2014). Manual Técnico del Cultivo de Mora Bajo Buenas Prácticas Agrícolas. Medellín: Gobernación de Antioquia. Recuperado el 18 de julio de 2018, de https://conectarural.org/sitio/material/manual-te%CC%81cnico-del-cultivo-de-mora-bajo-buenas-pra%CC%81cticas-agri%CC%81colas

DANE. (2013). El cultivo de la mora de Castilla (Rubus glaucus Benth) frutal de clima frío moderado, con propiedades curativas para la salud humana. Bogotá: SIPSA. Recuperado el 15 de abril de 2018, de https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/agropecuario/sipsa/insumos_factores_de_produccion_nov_2013.pdf

Deaquiz, Y., y Brigitte, M. (2015). Parámetros Poscosecha en dos Materiales de Mora (Rubus Glaucus Benth Y Rubus Alpinus Macfad). Revista Cultura Científica, 16-25. Recuperado el 21 de octubre de 2018, de https://www.researchgate.net/publication/304999743_Parametros_Poscosecha_en_dos_Materiales_de_Mora_Rubus_Glaucus_Benth_Y_Rubus_Alpinus_Macfad

Delgado, F. (2012). Manejo orgánico del cultivo de mora (Rubus sp.). Cuenca, Ecuador: Universidad de Cuenca.

Grijalba, C., Calderón, L., y Pérez, M. (2010). Rendimiento y calidad de la fruta en mora de castilla (Rubus glaucus Benth), con y sin espinas, cultivada en campo abierto en Cajicá (Cundinamarca, Colombia). Facultad de Ciencias Básicas, 25-41. Recuperado el 17 de junio de 2018, de https://www.researchgate.net/profile/Maria_Perez-Trujillo/publication/277264501_Rendimiento_y_calidad_de_la_fruta_en_mora_de_castilla_rubus_glaucus_benth_con_y_sin_espinas_cultivada_en_campo_abierto_en_Cajica_Cundinamarca_Colombia/links/55c8926408aeca747d

Guevara, J. (2016). Evaluación del efecto antifúngico de quitosano para el control de podredumbres en mora de castilla (Rubus glaucus) durante el período de poscosecha. Quito, Ecuador: Escuela Politécnica Nacional. Recuperado el 27 de Julio de 2018, de http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/16516

Hincapié, O., Saldarríaga, A., y Díaz, C. (2016). Biological, botanical and chemical alternatives for the control of blackberry (Rubus glaucus Benth) diseases. Revista Facultad Nacional de Agronomía, 70 (2): 8169-8176. Recuperado el 13 de Abril de 2018, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472017000208169

Iza, F., Rojas, X., y Arguello, Y. (2016). Línea base de la calidad de la mora de castilla (Rubus glaucus) en su cadena alimentaria. Enfoque UTE. doi: https://doi.org/10.29019/enfoqueute.v7n3.107

Jiménez, E. (2009). Métodos de control de plagas. Managua: Universidad Nacional Agraria.

MAGAP. (2012). Reporte de Resultados del Censo Provincial Completo en excel (Todas las provincias). Recuperado el 03 de octubre de 2017, de http://sinagap.agricultura.gob.ec/resultados-provincialeshttp://sinagap.agricultura.gob.ec/resultados-provinciales

Marco Brown, L., y Reyes Gil, E. (2003). Tecnologías limpias aplicadas a la agricultura. Interciencia, 28 (5): 252-258. Recuperado el 01 de abril de 2018, de http://www.scielo.org.ve/scielo.php?pid=S0378-18442003000500002&script=sci_abstract

Martinez, A., Villacís, L., Viera, W., Jacome, R., Espín, M., León, O. y Santana, R. (2019). Evaluación de nuevas tecnologías de producción limpia de la mora de castilla (Rubus glaucus Benth), en la zona Andina de Ecuador, para un buen vivir de los fruticultores. Journal of the Selva Andina Biosphere (7): 63-70. Recuperado el 30 de septiembre de 2019, de https://www.researchgate.net/publication/334083974_Evaluacion_de_nuevas_tecnologias_de_produccion_limpia_de_la_mora_de_castilla_Rubus_glaucus_Benth_en_la_zona_Andina_de_Ecuador_para_un_buen_vivir_de_los_fruticultores

Martinez, B., Infante, D. y Reyes, Y. (2013). Trichoderma spp. y su función en el control de plagas en los cultivos. Revista de Protección Vegetal, 28 (1), 1-11. Recuperado el 25 de septiembre de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1010-27522013000100001&lng=es&tlng=es

Martínez, L., Bello, P. y Castellanos, O. (2012). Sostenibilidad y desarrollo: el valor agregado de la agricultura orgánica. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia. Recuperado el 10 de Junio de 2018, de https://www.researchgate.net/publication/306091337_Sostenibilidad_y_Desarrollo_el_valor_agregado_de_la_agricultura_organica

Merchán, J., Ferrucho, R., y Álvarez, J. (2014). Efecto de dos cepas de Trichoderma en el control de Botrytis cinerea y la calidad del fruto en fresa (Fragaria sp.). Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 8 (1): 44-56.

Naher, L., Yusuf, U., Ismail, A. y Hossain, K. (2014). TRICHODERMA SPP.: A BIOCONTROL AGENT FOR SUSTAINABLE MANAGEMENT OF PLANT DISEASES. Pakistani Journal of Botany, 46 (4): 1489-1493. Recuperado el 16 de marzo de 2018, de https://www.researchgate.net/publication/281736621_Trichoderma_spp_A_biocontrol_agent_for_sustainable_management_of_plant_diseases

Quinatoa, N. (2015). Evaluación del control de botrytis (Botrytis cinerea) en el cultivo de mora (Rubus glaucus Benth) mediante el uso de Trichoderma y EMAS en la comunidad de Misquillí de la parroquía Santa Rosa, provincia de Tungurahua. Ambato, Ecuador: Universidad Técnica de Ambato.

Rabón, W. (2001). Desarrollo de un manejo integrado de Botrytis cinerea en lechuga lisa (Lactuca sativa) bajo condiciones de invernadero en la Sabana de Bogotá. Bogotá, Colombia: Universidad Nacional.

Ramón, V., y Rodas, F. (2007). El control orgánico de plagas y enfermedades de los cultivos y la fertilización natural del suelo. Lima: GROEM HART. Recuperado el 23 de junio de 2018, de http://caminosostenible.org/wp-content/uploads/BIBLIOTECA/guia_contol_organico_plagas.pdf

Restrepo, J., Peñaranda, E., Jimenez, A., Galindo, J., Rivero, M., Jimenez, Y., y Guerrero, M. (2012). Manejo fitosanitario del cultivo de hortalizas. Bogotá: Instituto Colombiano Agropecuario. Recuperado el 10 de abril de 2018, de https://www.ica.gov.co/getattachment/bb883b42-80da-4ae5-851f-4db05edf581b/Manejo-fitosanitario-del-cultivo-de-hortalizas.aspx

Rodríguez, I. (2018). Aplicación de nutrientes foliares en los estados fenológicos del cultivo de mora (Rubus glaucus Benth) en la granja experimental Píllaro. Ambato: Universidad Técnica de Ambato. Recuperado el 19 de Mayo de 2018, de http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/27128

Sánchez, J., Villares, M., Niño, Z. y Ruilova, M. (2018). Effect of the altitudinal floor on the quality of mora (Rubus glaucus benth) in the interand region of Ecuador. Idesia (Arica), 209-215. Recuperado el 17 de Octubre de 2018, de https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0718-34292018000200209&lng=es&nrm=iso&tlng=en

SINAGAP. (04 de Enero de 2016). Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca. Recuperado el 28 de Mayo de 2018, de Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca: http://sinagap.agricultura.gob.ec/index.php/resultados-censo-nacional/file/591-reporte-de-resultados-censo-nacional-completo

Tello, C., Oña, C., Jarrín, M. y Viera, W. (2018). Eficacia de fungicidas para el manejo de marchitez en mora de Castilla. Quito: INIAP. Recuperado el 30 de Septiembre de 2019, de https://www.researchgate.net/publication/327252067_Eficacia_de_fungicidas_para_el_manejo_de_marchitez_en_mora_de_Castilla

Van Driesche, R., Hoddle, M. y Center, T. (2007). Control de plagas y malezas por enemigos naturales. Washington DC, EE. UU.: USDA. Recuperado el 18 de Abril de 2018, de https://www.fs.fed.us/foresthealth/technology/pdfs/VANDRIESCHE_CONTROL_Y_PLAGAS_WEB.pdf

Vásquez, W., Pupiales, P., Viteri, P., Sotomayor, A., Feican, C., Campaña, D. y Viera, W. (2019). Escarificación química y aplicación de ácido giberélico para la germinación de semillas cultivares de mora (Rubus glaucus BENTH). Interciencia (44): 159-164. Recuperado el 30 de Septiembre de 2019, de https://www.researchgate.net/publication/332448206_ESCARIFICACION_QUIMICA_Y_APLICACION_DE_ACIDO_GIBERELICO_PARA_LA_GERMINACION_DE_SEMILLAS_DE_CULTIVARES_DE_MORA_Rubus_glaucus_BENTH

Villares, M., Martínez, A., Viterí, P., Viera, W., Jácome, R., Ayala, G. y Noboa, M. (2016). Manejo de plagas identificadas en el cultivo de la mora de castilla. En D. Galarza, S. Gárces, J. Velásquez, V. Sánchez y J. Zambrano, El cultivo de la mora en el Ecuador (p. 117-134). Quito: Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP).

Viteri, P., Vásquez, W., Martínez, A. V., Sotomayor, A., Mejía, P. y Brito, B. (2016). Características generales de la planta, variedades cultivadas y clones promisorios de mora. En D. Galarza, S. Garcés, J. Velásquez, V. Sánchez J. Zambrano, El cultivo de mora en el Ecuador (p. 39-54). Quito: Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP).

Published

2020-04-01

How to Cite

Acosta Ruales, M. J., Viera, W. F., Jackson, T., & Vásquez Castillo, W. (2020). Technological alternatives for the control of Botrytis sp. In Andean blackberry (Rubus glaucus) . Enfoque UTE, 11(2), pp. 11-20. https://doi.org/10.29019/enfoque.v11n2.521

Issue

Section

Miscellaneous