Nutritional energy in pos COVID-19 time in Peru

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29019/enfoqueute.761

Keywords:

biodiversity; malnutrition; disease; pandemic; immune system.

Abstract

The current COVID-19 pandemic is a disease that affects everyone. The Peruvian government has promoted the use of physical barriers; however, the immune system is an important defense against the virus that has not yet been motivated. The objectives were: to know the COVID-19 disease and its behavior; to know the nutritional diet of the population; to define the population at risk and to make food proposals in time of pandemic in Peru. For this, we used the information sources of scientists and science institutions. The results were: the main characteristics of the disease and its effect on the population at different ages and risk groups; described the feeding in six different regions of Peru, showing high simple carbohydrate intake and unbalanced nutritional energy, identified the nutrients of the biodiversity resources; defined the population with the risk; presented a diet for patients at home, those in critical condition and those who passed the disease; as well as general recommendations to the population that includes a comprehensive energy to achieve a healthy life. Culminates highlighting the importance of the role of the Peruvian State to promote a healthy life for the population.

Metrics

Downloads

Download data is not yet available.

References

Academia Española de Nutrición y Dietética. (2020). Recomendaciones de Alimentación y Nutrición para la población española ante la crisis sanitaria del COVID-19. Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas. https://academianutricionydietetica.org/NOTICIAS/alimentacioncoronavirus.pdf

Acosta, G.; Escobar, G.; Bernaola, G.; Alfaro, J.; Taype, W.; Marcos, C.; Amado, J. (2020). Caracterización de pacientes con COVID-19 grave atendidos en un hospital de referencia nacional del Perú. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 37(2): 253-258. http://dx.doi.org/10.17843/rpmesp.2020.372.5437

Alcanzar, L. (2007). ¿Por qué no funcionan los programas alimentarios y nutricionales en el Perú? Riesgos y oportunidades para su reforma. En Investigación, políticas y desarrollo en el Perú. (pp. 185- 234). Editorial GRADE. http://repositorio.minedu.gob.pe/bitstream/handle/20.500.12799/8/003.%20Por%20qu%c3%a9%20no%20funcionan%20los%20programas%20alimentarios%20y%20nutricionales%20en%20el%20Per%c3%ba%20Riesgos%20y%20oportunidades%20para%20su%20reforma.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Aquino-Canchari, C.R.; Quispe-Arrieta, R.D.C.; Huamán-Castillon, K.M. (2020). COVID-19 y su relación con poblaciones vulnerables. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 19: 1-18 http://www.revhabanera.sld.cu/index.php/rhab/article/view/3341

Baro-Moral, S. y Fernández-López, J. (2020). Inmunonutrición, Recomendaciones de alimentación y nutrición frente al COVID-19. En Seminarios de Iniciación a la Investigación en Ciencias Avanzadas de la Nutrición. Llevado a cabo en la Universidad Internacional de Valencia. https://www.academia.edu/43151342/INMUNONUTRICI%C3%93N_RECOMENDACIONES_DE_ALIMENTACI%C3%93N_Y_NUTRICI%C3%93N_FRENTE_AL_COVID_19_REVISI%C3%93N_BIBLIOGR%C3%81FICA

Caballero-Armas, W. (2013). La alimentación en el Perú 1997-2011. Fortalezas y debilidades. Universidad Alas Peruanas – Unidad de Investigación. Lima-Perú.

Calvo, M.V.; Castro-Gómez, M.P.; García-Serrano, A.; Rodríguez-Alcalá, L.M.; Juárez-Iglesias, M.; Fontecha-Alonso, J. (2014). Grasa láctea: una fuente natural de compuestos bioactivos. Alimentación, Nutrición y Salud, 21(3): 57-63. http://digital.csic.es/bitstream/10261/113565/1/Grasa%20l%C3%A1ctea.pdf

Castro, M.D.R.; Hernández, J.A.; Marcilla, S.; Córdova, J.S.; Solari, F.A.; Chire, G.C. (2016). Efecto del contenido de grasa en la concentración de polifenoles y capacidad antioxidante de Theobroma cacao L. ‘CACAO. Ciencia e investigación, 19(1): 19-23. https://www.researchgate.net/profile/Armando-Solari-Godino/publication/308140856_EFECTO_DEL_CONTENIDO_DE_GRASA_EN_LA_CONCENTRACION_DE_POLIFENOLES_Y_CAPACIDAD_ANTIOXIDANTE_DE_Theobroma_cacao_L_CACAO/links/5df011af4585159aa473ecc8/EFECTO-DEL-CONTENIDO-DE-GRASA-EN-LA-CONCENTRACION-DE-POLIFENOLES-Y-CAPACIDAD-ANTIOXIDANTE-DE-Theobroma-cacao-L-CACAO.pdf

Chire-Fajardo, G.C. (2019). Mejora de las propiedades físicas y su efecto en el contenido de ácidos grasos en chocolate peruano aplicando superficie de respuesta (tesis de doctorado). Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima. http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/UNALM/4098

Cheng, P.; Wong, D.A.; Tong, L.K.L.; Ip, S.M.; Lo, A.C.T.; Lau, C.S. (2004). Viral shedding patterns of coronavirus in patients with probable severe acute respiratory sindrome. Lancet, 363: 1699-1700. http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(04)16255-7

Colegio de Nutricionistas del Perú. (2020). Recomendaciones nutricionales para pacientes hospitalizados con infección respiratoria grave (IRAG) sospechosa o confirmada por coronavirus sars-cov-2. Consejo Nacional. https://cnp.org.pe/wp-content/uploads/2020/04/hospitalizados.pdf

Cubillos-Vásquez, S.; Molina-Montealegre, N.; Guerrero-Orjuela, L.; Vargas-Zarate, M.; Pinzón-Villate, G.; Pinzón-Espitia, O. (2020). Recomendaciones de alimentación y nutrición ante la declaración de emergencia sanitaria por COVID-19 en Colombia. Universidad Nacional de Colombia. https://cpncampus.com/biblioteca/files/original/f87cc0616622c9d210d08d12aef2135b.pdf

Daccord, C.; Touilloux, B.; Von Garnier, C. (2020). Prise en charge de l’asthme et de la BPCO en situation de pandémie de COVID-19 [Asthma and COPD management during the COVID-19 pandemic]. Revue médicale suisse, 6,16(692): 933-938. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32374540/

Dávila-Aliaga, C.R.; Torres-Marcos, E.; Hinojosa-Pérez, J.R.; Espinoza-Vivas, Y. (2020). Recomendaciones para la atención de recién nacidos hijo de madre COVID-19 positivas. Revista Peruana de Investigación Materno Perinatal, 9(3): 57-64. https://investigacionmaternoperinatal.inmp.gob.pe/index.php/rpinmp/57-64-recomendacion-atencion-recien-naci

Donovan, J.F.; Holes-Lewis, K.A.; Chavin, K.D.; Egan, B.M. (2012). Cocoa and Health. In A. Croizer; H, Ashihara y F. Tomas-Barberán (Eds.). Cocoa and Coffee: Plant Secondary Metabolites and Health. Blackwell Publishing.

EFSA. (2020). European Food Safety Authority News. Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route. https://www.efsa.europa.eu/es/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route

Eguren, F. (2016a). En América Latina, los brasileños y los peruanos fueron de lejos los mayores consumidores de comida rápida. LRA #177. En F. Eguren (Ed.). Seguridad Alimentaria en el Perú. Compendio de artículos publicados en la revista agraria 2010-2015. Centro Peruano de Estudios Sociales. https://www.researchgate.net/profile/Fernando-Eguren/publication/307559265_Seguridad_Alimentaria_en_el_Peru/links/57c853b908aefc4af34ec546/Seguridad-Alimentaria-en-el-Peru.pdf

Eguren, F. (2016b). ¿Qué alimentos consumimos los peruanos? LRA #161. En F. Eguren (Ed.). Seguridad Alimentaria en el Perú. Compendio de artículos publicados en la revista agraria 2010-2015. Centro Peruano de Estudios Sociales. https://www.researchgate.net/profile/Fernando-Eguren/publication/307559265_Seguridad_Alimentaria_en_el_Peru/links/57c853b908aefc4af34ec546/Seguridad-Alimentaria-en-el-Peru.pdf

Fernández, M.; Zarco, P.; Vázquez, R.; Garancho, P.; López-Pardo, M. (2020). Cuidado Nutricional en el domicilio con COVID-19. Nutrición Clínica en Medicina. 1 (14): 26-42. http://dx.doi.org/10.7400/NCM.2020.14.1.5087

Fondo de Poblaciones de las Naciones Unidas – UNFPA. (2021). Adultos mayores en Perú. https://peru.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/UNFPA-Ficha-Adultos-Mayores-Peru.pdf

Frangeskou, M.; Lopez-Valcarcel, B.; Serra-Majem, L. (2015). Dehydration in the Elderly: A Review Focused on Economic Burden. The Journal of Nutrition, Health and Aging, 19(6): 619-27. http://dx.doi.org/10.1007/s12603-015-0491-2

García, M.; Bravo, A.; García, A.; Padilla, R.; Bruce, G. (2020). Alimentación en Venezuela durante COVID19 ¿Qué podemos hacer? GICOS, 5(1): 33-46. http://erevistas.saber.ula.ve/gicos

Unidad Funcional de Soporte Metabólico Farmaconutricional Especializado. Departamento de emergencia y cuidados críticos. Hospital Nacional Dos de Mayo. (2021). Guía de Práctica Clínica en el Manejo Médico Nutricional en Pacientes Críticos Lima-Perú. http://nuevaweb.hdosdemayo.gob.pe/instrumentos_de_gestion/normas_emitidas/r_dir/2021/03%20Marzo/RD_069_2021_D_HNDM.pdf

Harvard, T.H. CHAN (2020). Seguridad de los alimentos, nutrición y bienestar durante COVID-19. Chan School of Public Health. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2020/03/27/seguridad-de-los-alimentos-nutricion-y-bienestar-durante-covid-19/

Huang, C.; Wang, Y.; Li, X.; Ren, L.; Zhao, J.; Hu, Y.; Zhang, L.; Fan, G.; Xu, J.; Gu, Z.; Cheng, Z.; Yu, T.; Xia, J.; Wei, Y.; Wu, W.; Xie, X.; Yin, W.; Li, H.; Liu, M.; Xiao, Y.; Gao, H.; Guo, L.; Xie, J.; Wang, G.; Jiang, R.; Gao, Z.; Jin, Q.; Wang, J.; Cao, B. (2020). Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. The lancet, 395 (10223): 497-506. http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30183-5

INEI. (2019). Ingreso promedio proveniente del trabajo. https://www.coursehero.com/file/86063722/ing-cuad-1xlsx/

INEI. (2018). Situación de la población adulta mayor. Informe Técnico N° 2. Lima. https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/boletines/01-informe-tecnico-n02_adulto_ene-feb_mar2018.pdf

Kulcsar, K.A.; Coleman, C.M.; Beck, S.E.; Frieman, M.B. (2019). Comorbid diabetes results in immune dysregulation and enhanced disease severity following MERS‐CoV infection. JCI Insight, 4(20). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6824443/

Lauer, S.A.; Grantz, K.H.; Bi, Q.; Jones, F.K.; Zheng, Q.; Meredith, H.R.; Azman, A.S.; Reich, N.G.; Lessler, J. (2020). The incubation period of coronavirus disease 2019 (COVID-19) from publicly reported confirmed cases: estimation and application. Annal of internal Medicine,172(9): 577-82. http://dx.doi.org/10.7326/M20-0504

Liu, J.; Liao, X.; Qian, S.; Yuan, J.; Wang, F.; Liu, Y.; Wang, Z.; Wang, F.; Liu, L.; Zhang, Z. (2020). Community transmission of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, Shenzhen, China, 2020. Emerging Infectious Diseases, 26(6): 1320-1323. http://dx.doi.org/10.3201/eid2606.200239

Ludena-Urquizo, F.E.; García-Torres, S.M.; Tolonen T.; Jaakkola, M.; Pena-Niebuhr, M.G.; von Wright A.; Repo-Carrasco-Valencia, R.; Korhonen, H.; Plumed-Ferrer, C. (2016). Development of fermented quinoa-based beverage. Food Sciece & Nutrition, 1-7. http://dx.doi.org/10.1002/fsn3.436

Llaro-Sánchez, M.K.; Gamarra-Villegas, B.E.; Campos-Correa, K.E. (2020). Características clínico-epidemiológicas y análisis de sobrevida en fallecidos por COVID-19 atendidos en establecimientos de la Red Sabogal-Callao 2020. Horizonte Médico, 20(2): http://dx.doi.org/10.24265/horizmed.2020.v20n2.03

Maguiña-Vargas, C. (2020). Reflexiones sobre el COVID-19, el Colegio Médico del Perú y la Salud Publica. Acta Médica Peruana, 37(1): 8-10. http://dx.doi.org/10.35663/amp.2020.371.929

Markham, M.J. (2020). Coronavirus y COVID-19: Qué deben saber las personas con cáncer. https://www.cancer.net/es/blog/2021-05/coronavirus-y-covid-19-qu%C3%A9-deben-saber-las-personas-con-c%C3%A1ncer

Martin-Salinas, C. & Diaz-Gómez, J. (2014). Manual completo de nutrición y dietética. BarcelBaires Ediciones S.A. China.

McClave, S.A.; Taylor, B.E.; Martindale, R.G.; Warren, M.M.; Johnson, D.R.; Braunschweig, C.; McCarthy, M.S.; Davanos, E.; Rice, T.W.; Cresci, G.A.; Gervasio, J.M.; Sacks, G.S.; Roberts, P.R.; Compher, C. (2016). Guidelines for the provision and assessment of nutrition support therapy in the adult critically Ill patient. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 40(2):159-211. http://dx.doi.org/10.1177/0148607115621863

Mejía, F.; Medina, C.; Cornejo, E.; Morello, E.; Vásquez, S.; Alave, J.; Schwalb, A.; Málaga, G. (2020). Características clínicas y factores asociados a mortalidad en pacientes adultos hospitalizados por COVID-19 en un hospital público de Lima, Perú. http://dx.doi.org/10.1590/SciELOPreprints.858

Méndez, D.; Padilla, P.; Lanza, S. (2020). Recomendaciones alimentarias y nutricionales para la buena salud durante el COVID-19. INNOVARE Revista de Ciencia y Tecnología, 9(1): 55-57. https://doi.org/10.5377/innovare.v9i1.9663

Ministerio de Salud del Perú (2020). Análisis de la Situación del Cáncer en el Perú, 2018. Centro Nacional de Epidemiología, Prevención y Control de Enfermedades. https://www.dge.gob.pe/epipublic/uploads/asis/asis_2020.pdf

MINSA (2021a). Coronavirus en el Perú: Casos confirmados. https://www.gob.pe/8662-coronavirus-en-el-peru-casos-confirmados

MINSA (2021b). Consultar sala situacional. https://covid19.minsa.gob.pe/sala_situacional.asp

MINSA (2021c). Coronavirus: cómo funciona la vacuna contra la COVID-19. https://www.gob.pe/13217-coronavirus-como-funciona-la-vacuna-contra-la-covid-19

MINSA (2021d). Coronavirus: alimentación para personas con COVID-19. https://www.gob.pe/9051-coronavirus-alimentacion-para-personas-con-covid-19

MINSA (2020). Conocer qué es el coronavirus COVID-19. https://www.gob.pe/institucion/minsa/campa%C3%B1as/699-conoce-que-es-el-coronavirus-covid-19

Moore, A. (2020). El COVID-19 y el Asma: qué deben saber los pacientes. https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Biblioteca-de-condiciones/Biblioteca-de-asma/El-COVID-19-y-el-asma-que-deben-saber-los-paciente#:~:text=La%20conclusi%C3%B3n%20para%20las%20personas,social%20y%20lavarse%20las%20manos

Morais-Almeida, M.; Aguiar, R.; Martin, B.; Ansotegui, I.J.; Ebisawa, M.; Arruda, L.K.; Caminati, M.; Canonica, G.W.; Carr, T.; Chupp, G.; Corren, J.; Dávila, I.; Park, H.S.; Hanania, N.A.; Rosenwasser, L.; Sánchez-Borges, M.; Virchow, J.C.; Yáñez, A.; Bernstein, J.A.; Caraballo, L.; Chang, Y.S.; Chikhladze, M.; Fiocchi, A.; González-Diaz, S.N.; Tanno, L.K.; Levin, M.; Ortega-Martell, J.A.; Passalacqua, G.; Peden, D.B.; Rouadi, P.W.; Sublett, J.L.; Wong, G.W.K.; Bleecker, E.R. (2020). COVID-19, asthma, and biologic therapies: What we need to know. World Allergy Organ Journal, 13(5): 100126. http://dx.doi.org/10.1016/j.waojou.2020.100126

Muniyappa, R. & Gubbi, S. (2020). COVID-19 pandemic, coronaviruses, and diabetes mellitus. American Journal Of Physiology Endocrinology and Metabolism, 318(5): 736-41. http://dx.doi.org/10.1152/ajpendo.00124.2020

Navarro, C. (2019). Canasta familiar: composición, características de la canasta familiar del poblador peruano a través del tiempo. (Monografía) Universidad Nacional de Educación Enrique Guzmán y Valle. Lima. https://repositorio.une.edu.pe/handle/UNE/3777?show=full

Noriega-Cardó C. (2016). Algas marinas para la alimentación de los peruanos. Turismo y Patrimonio, 10: 55-68. http://dx.doi.org/10.24265/turpatrim.2016.n10.04

OMS. (2021a). Who Coronavirus (COVID-19) Dashboard. https://covid19.who.int/

OMS. (2020a). Coronavirus disease (COVID-19). https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-coronaviruses

OMS. (2020b). Laboratory testing for 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) in suspected human cases. https://www.who.int/publications/i/item/10665-331501

OMS. (2010). Recomendaciones mundiales sobre la actividad física para la salud. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44441/9789243599977_spa.pdf

OMS. (2003). Dieta, nutrición y prevención de enfermedades crónicas. Serie de Informes Técnicos 916. Ginebra.. https://www.who.int/nutrition/publications/obesity/WHO_TRS_916_spa.pdf

Pajuelo Ramírez, J.; Torres Aparcana, L.; Agüero Zamora, R.; Bernui Leo, I. (2019). El sobrepeso, la obesidad y la obesidad abdominal en la población adulta del Perú. Anales de la Facultad de Medicina, 80 (1): 21-27. http://dx.doi.org/10.15381/anales.v80i1.15863

Pajuelo-Ramírez J. (2017). La obesidad en el Perú. Anales de la Facultad de Medicina, 78(2): 179-185. http://dx.doi.org/10.15381/anales.v78i2.13214

Palacios-Cruz, A.; Santos E.; Velázquez-Cervantes, M.A.; León-Juárez, M. (2020). Covid-19 una emergencia de salud pública mundial. Revista Clínica Española, 221(1): 55-61. http://dx.doi.org/10.1016/j.rce.2020.03.001

Polidori, P.; Renieri, C.; Antonini, M.; Passamonti, P.; Pucciarelli, F. (2007). Meat fatty acid composition of Llama (Lama glama) reared in the Andean highlands. Meat Science, 75: 356-358. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2006.07.010

Repo-Carrasco, R. (2014). Valor nutricional y compuestos bioactivos en los cultivos andinos. Redescubriendo los tesoros olvidados. Fondo editorial de la Universidad Nacional Agraria La Molina. Lima. https://www.fondoeditorialunalm.com/producto/valor-nutricional-y-compuestos-bioactivos-en-los-cultivos-andinos-re-descubriendo-los-tesoros-olvidados/

Repo-Carrasco, R. & Encina, C. (2008). Determination of antioxidant capacity and bioactive compounds in native peruvian fruits. Revista de la Sociedad Química del Perú, 74(2): 108-124. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1810-634X2008000200004&script=sci_abstract&tlng=en

Repo-Carrasco, R. & Solorzano, F. (2020). Los granos andinos. Super alimentos en la cocina. Lima. http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/UNALM/4411

Rodríguez-Morales, A.J.; Sánchez-Duque, J.A.; Hernández Botero, S.; Pérez-Díaz, C.E.; Villamil-Gómez, W.E.; Méndez, C.A.; Verbanaz, S.; Cimerman, S.; Rodriguez-Enciso, H.D.; Escalera-Antezana, J.P.; Balbin-Ramon, G.J.; Arteaga-Livias, K.; Cvetkovic-Vega, A.; Orduna, T.; Savio-Larrea, E.; Paniz-Mondolfi, A. (2020). Preparación y control de la enfermedad por coronavirus 2019 (COVID-19) en América Latina. Acta Médica Peruana, 37(1): 3-7. http//dx.doi.org/10.35663/amp.2020.371.909

Rojas, C.; Calderón, M.; Taípe, M.; Bernui, I.; Ysla, M.; Riega, V. (2004). Consumo de energía y nutrientes, características socio económicas, pobreza y áreas de residencia de niños peruanos de 12 a 35 meses de edad. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 21(2): 98-106. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-46342004000200008

Rubio-Rubio, J.P. (2019). El aporte de minerales a base de yuyo (Chondracanthus chamissoi) en la elaboración de barras energéticas con Kiwicha (Amaranthus caudatus). (Tesis) Universidad Nacional del Callao, Callao. http://hdl.handle.net/20.500.12952/4516

Rubio, L.; Montero, M.; Pérez, JC.; Belló, M.; Soler, E. (2021). Abordaje nutricional en pacientes diagnosticados de neumonía por COVID-19. Hospital Arnau de Vilanova-Lliria. Valencia (España). Revista de la Organización de Farmacéuticos | Ibero-latinoamericanos, 3 (30). https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-714X2020000300201

Ryan, D.H.; Ravussin, E.; Heymsfield, S. (2020). COVID 19 and the Patient with Obesity. Obesity, 28(5): 847. http://dx.doi.org/10.1002/oby.22808

Salvá-Ruiz, B.K.; Mateo-Oyague, J. (2014). Carnes deshidratadas de la región andina y otras partes del mundo. Fondo Editorial de la Universidad Nacional Agraria La Molina. http://www.fondoeditorialunalm.com/wp-content/uploads/2020/09/carnes-deshidratadas.pdf

Salvá, B.K. (2009). Caracterización de la carne y charqui de alpaca (Vicugna pacos). (Tesis doctoral) Universidad de León, León. https://buleria.unileon.es/handle/10612/826

Salvá, B.K.; Zumalacarregui, J.M.; Figueira, A.C.; Osorio, M.T.; Mateo, J. (2009). Nutrient composition and technological quality of meat from alpacas reared in Peru. Meat Science, 82(4): 450-455. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.02.015

Sullcahuaman, R. (2020). Influencia de la producción en la competitividad de la carne de cuy en el mercado de Abancay, Perú. (Tesis de maestría) Universidad Nacional Agraria La Molina, Lima. http://repositorio.lamolina.edu.pe/bitstream/handle/UNALM/4444/sullcahuaman-yucra-rosmery.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Seclen, S.N.; Rosas, M.E.; Arias, A.J.; Huayta, E.; Medina C.A. (2015). Prevalencia de diabetes y alteración de la glucosa en ayunas en Perú, Informe de PERUDIAB, un estudio longitudinal nacional de población urbana. BMJ Open Diabetes Research and Care, 3, e000110. http://dx.doi.org/10.1136/bmjdrc-2015-000110

Schwingshackl, L.; Hoffmann, G.; Missbach, B.; Stelmach-Mardas, M.; Boeing, H. (2017). An Umbrella Review of Nuts Intake and Risk of Cardiovascular Disease. Current Pharmaceutical Design, 23(7):1016-27. http://dx.doi.org/10.2174/1381612822666161010121356

Tarazona-Santabalbina, F.J.; Martínez-Velilla, N.; Vidán, M.T.; García-Navarro, J.A. (2020). COVID-19, adulto mayor y edadismo: errores que nunca han de volver a ocurrir. Revista Española de Geriatría y Gerontología, 55(4): 191-192. http://dx.doi.org/10.1016/j.regg.2020.04.001

UNALM. (2021). Programa nutricional para universitarios: ‘elige bien, come sano’. Universidad Nacional Agraria La Molina. http://www.lamolina.edu.pe/Gaceta/edicion2021/notas/nota057.htm

USI. (2020). Nutrición e Inmunidad. Salud en tiempos del COVID-19. Universidad San Ignacio de Loyola. http://repositorio.usil.edu.pe/bitstream/USIL/10242/1/2020_De%20la%20Fuente_Nutrici%C3%B3n%20e%20inmunidad.pdf

Valenzuela, G. (2020). Lo que COVID-19 nos está dejando. Revista de la Sociedad Peruana de Medicina Interna, 33(4): 7-8. http://dx.doi.org/10.36393/spmi.v34i1.577

Published

2021-10-01

How to Cite

Velásquez-Quispe, L. S., Ortiz-Meza, C. A., Calizaya-Mamani, U. G., Zapana-Calderón, A. A., & Chire-Fajardo, G. C. (2021). Nutritional energy in pos COVID-19 time in Peru. Enfoque UTE, 12(4), pp. 1 - 28. https://doi.org/10.29019/enfoqueute.761

Issue

Section

Miscellaneous